El Blog de la BCUM

Anem a Fira!!

| Cap comentaris

Fira Modernista de TerrassaFira Modernista de Terrassa

Fa unes setmanes parlàvem en aquest blog de la Fira Mediterrània de Manresa, una fira cultural que se celebra a la nostra ciutat cada any. Uns dies més tard se celebra també Ecoviure, una altra fira anual de Manresa, i moltes altres fires a diferents ciutats i pobles del Bages. L’oferta de fires a Catalunya és cada vegada més gran, així doncs sembla evident que als catalans ens agrada anar de fira!

Però anar de fira no sempre ha estat una activitat lúdico-cultural, que fem en família o amb amics els caps de setmana, que ens mouen a visitar tant el nostre territori com a descobrir-ne de nous.

Les fires han sigut des de l’inici del comerç els llocs d’intercanvi entre productors i compradors, i a mesura que creixia la diversitat de productes, les tecnologies, les necessitats i gustos dels consumidors i el volum de consumidors, es van anar especialitzant.

Durant el segle XX les fires que més van prosperar varen ser les adreçades a professionals de diferents sectors: la de la construcció, l’alimentària, de l’automòbil, del càmping, la fira del llibre, de l’ensenyament, llocs de trobada entre professionals del mateix sector on es presenten les novetats i es poden fer acords comercials. Altres fires importants són les del món agrari i ramader: la Fira de St. Miquel, la Fira de la Candelera, etc.

Al segle XXI però, amb la popularització i avenços d’internet i les pàgines web, xarxes socials, etc. la utilitat de les fires ha anat quedant relegada, i ha disminuït molt el número de visitants i acords comercials que s’hi fan, i fins i tot algunes han arribat a desaparèixer, com el cas de Nivalia, la fira de l’esquí que es feia a Barcelona.

Ara bé, les fires que al contrari de desaparèixer tenen cada vegada més èxit i no paren de créixer són les fires locals que tenen per objectiu no només ser un punt d’intercanvi comercial sinó principalment donar a conèixer el territori, la gent que hi viu, els productes autòctons de proximitat, les tradicions i costums, tècniques artesanes, història i cultura, i on es presenten productes artesans en un ambient festiu envoltat d’activitats culturals i musicals que converteixen la visita a la fira en una jornada festiva.

Fira de Monistrol

Hi ha fires que només es fan a determinats municipis com la fira del cargol de Lleida, la del mató a Monistrol, la Ratafia a Santa Coloma de Farners, la de l’avet a Espinelves, i d’altres que són internacionals, encara que amb característiques i noms diferents, com les fires de nadal o les fires medievals, que cada vegada són més presents i tenen més èxit a diferents municipis catalans.

Per poder saber quines fires se celebren, quan i on, disposem de diverses eines per consultar:

El portal Festa Catalunya que ofereix un gran ventall de Fires d’arreu, es poden cercar per tipologia, municipi, producte, etc.

Mercats setmanals de Catalunya que també ofereix una recopilació de fires d’arreu de Catalunya, amb informació de la data, la ubicació, l’horari i l’enllaç. Per a l’any 2015 s’ha recopilat informació de 161 fires.

El Calendari de Fires de Catalunya 2015 del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, que a part de les diferents opcions del cercador, ofereix informació resumida o bé fitxes completes de cada fira, i informació per als firaires.

Bona fira!

Deixa un comentari

Camps obligatoris *.


Note: This post is over 4 years old. You may want to check later in this blog to see if there is new information relevant to your comment.