El Blog de la BCUM

Organitza’t i guanya temps per a tu

| Cap comentaris

hand-226708_640La tornada de vacances i l’inici del nou curs és l’excusa perfecta per encabir en el nostre atapeït horari noves activitats i nous objectius. La clau per tenir èxit en les noves fites i en les que ja portem a la motxilla, és l’organització i gestió del nostre temps. Tant és si ets estudiant, professor, com professional pots aconseguir els teus objectius, si aconsegueixes organitzar-te bé. Per fer una bona organització del temps, cal saber amb què gastem el temps. Si fem un quadre de les nostres activitats, per exemple un registre de cinc dies o una setmana, podrem veure clarament amb què gastem el temps i també amb què el perdem.

Sembla que de mitjana malbaratem entre 3 i 4 hores diàries del nostre temps i perdre el temps causa estrès, per tant si aconseguim canviar això, estarem més tranquils i en millors condicions per afrontar els reptes que ens posem al davant.

Organitzar-nos ens permet gaudir del lleure, fer activitats d’oci i complir les nostres tasques d’estudi o laborals. Alguns autors pensen que programar és la clau de l’èxit (1).

Quan programem o planifiquem un compromís a l’agenda, fem que el nostre tràfic mental disminueixi, així com el nostre nivell d’estrès, ja que el nostre conscient no ha de treballar en la tasca d’ordenar al cervell que guardi el compromís al subconscient de forma reiterada. Haver de recordar de no oblidar-se d’un compromís fins i tot pot fer que no descansem correctament (2).

Organització, objectius, planificació, prioritats, autodisciplina, esforç, pèrdues de temps, ús del temps, canvi d’hàbits, horari, distribució del temps, són algunes de les paraules i conceptes que utilitzem quan parlem de la gestió del temps.

“El temps és la nostra vida. El què fem amb el temps determinarà el que farem amb la vida. La vida serà allò que decidim fer cada minut”. Cal aprendre a aprofitar el temps al màxim, perquè les persones “disposem de tot el temps que hi ha, encara que sovint no tenim temps suficient”(3).

Els estudiants que aconsegueixen una qualificació de notable, són aquells que dediquen més temps a l’estudi i que comencen a incrementar abans el seu estudi previ a l’examen (4).

La conciliació de la vida laboral i familiar, és un tema important per a la gestió d’un país, la Generalitat de Catalunya en té un pla estratègic que acaba el 2018 (5).

Nombrosos autors citen aquest poema en els seus textos sobre organització i gestió del temps:

“If you can fill the unforgiving minute
With sixty seconds’ worth of distance run,

Yours is the Earth and everything that’s in it,
And —which is more— you’ll be a Man, my son!”

Rudyard Kipling

Podeu trobar  més llibres que parlen del tema de la “gestió del temps” a la nostra biblioteca.

  1. Quintero Márquez, L. Hábitos de estudio : guía práctica de aprendizaje [en línia]. México D.F. : Trillas, 1990. ISBN 9682435269. [Consulta: 3 setembre 2015]. Disponible a: http://cataleg.upc.edu/record=b1116424~S1*cat
  2. Mondría, J. Mejore su rendimiento : el método time-líder para conseguir más, en menos tiempo [en línia]. Barcelona: Gestión 2000, 2000. ISBN 8480883995. [Consulta: 3 setembre 2015]. Disponible a: http://cataleg.upc.edu/record=b1193570~S1*cat
  3. Mackenzie, M. i Mackenzie, A. Cómo aprovechar el tiempo al máximo [en línia]. Madrid: Fundación Confemetal, 2002. ISBN 8495428806. [Consulta: 3 setembre 2015]. Disponible a: http://cataleg.upc.edu/record=b1338991~S1*cat
  4. Marcén, M. i Martínez Caraballo, N. Gestión eficiente del tiempo de los universitarios: evidencias para estudiantes de primer curso de la Universidad de Zaragoza. Innovar: revista de ciencias administrativas y sociales [en línia]. Escuela de Administración de Empresas y Contaduría Pública, 2012, Vol. 22, núm. 43, p. 117-130. ISSN 0121-5051. [Consulta: 9 setembre 2015]. Disponible a: http://www.fce.unal.edu.co/media/files/documentos/Innovar/v22n43/v22n43.pdf
  5. Pla estratègic sobre els usos i la gestió dels temps a la vida quotidiana (2008-2018) [en línia]. Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Social i Ciutadania. Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, [Consulta: 9 setembre 2015]. Disponible a: http://www.gencat.cat/acordsdegovern/20080701/20080701_concilia_laboral.pdf

 

Imatge extreta: https://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/12/11/01/15/hand-226707_640.jpg

Deixa un comentari

Camps obligatoris *.


Note: This post is over 4 years old. You may want to check later in this blog to see if there is new information relevant to your comment.