El Blog de la BCUM

Els refugis de muntanya

| Cap comentaris

Un refugi de muntanya és una edificació situada a l’alta muntanya que dóna aixopluc als practicants de l’excursionisme, l’alpinisme, l’escalada, i en general qualsevol activitat desenvolupada a partir d’una certa alçada.

Els primers refugis es varen construir a començaments del S. XX, normalment aprofitant cabanes de pastors, o les edificacions abandonades de les companyies hidroelèctriques que construïen preses per a l’aprofitament de l’aigua de desgel i llacs naturals del Pirineu.

Refugi_colomina_feec_2

Refugi Colomina. Font imatge: www.feec.cat

Avui en dia, la majoria de refugis de muntanya que hi ha en territori català es gestionen des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) o bé algun centre excursionista com la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) o el Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

En general podem classificar els refugis de muntanya en tres tipus:

Refugi bivac: estan sempre oberts i sense guarda, solen ser petits i acostumen a tenir reserva d’aigua (si n’hi ha aprop), emissora d’emergència, zona per fer foc i lliteres. Acostumen a trobar-se en llocs de difícil accés i no molt freqüentats.

Refugi guardat: són construccions fermes, la majoria amb sistema de calefacció, instal·lacions d’aigua, serveis i dutxes, i on hi viu un o diversos guardes que ofereixen servei de menjar i allotjament, en una o més habitacions de diferents places amb lliteres. No sempre estan oberts tot l’any, encara que acostumen a oferir un espai de refugi bivac quan estan tancats. Habitualment es poden trobar en llocs emblemàtics de la muntanya i només s’hi arriba a peu.

Refugi xalet: normalment són edificacions amb molts serveis, semblants a un hostal, que es troben sovint prop d’una pista forestal. Acostumen a estar oberts tots l’any i la capacitat variarà de l’espai.

L’any 1987 uns quants guardes de refugi van decidir donar la volta al Parc Natural de Sant Maurici i Aigüestortes en un sol dia visitant tots els refugis. Ho varen anar repetint cada any i ha acabat convertint-se en una de les travesses de muntanya més coneguda arreu del mon: la Carros de Foc.

logo_carros

Després d’aquesta n’han vingut d’altres, de diferents nivells, però totes tenen en comú que la travessa es fa entre refugis: Cavalls del Vent, Llacs amagats, Pass Aran, Les Portes del Cel, etc.

Podeu trobar molta informació dels refugis i de les rutes per internet, i també a la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya.

Bona ruta!!

Deixa un comentari

Camps obligatoris *.


Note: This post is over 5 years old. You may want to check later in this blog to see if there is new information relevant to your comment.