El Blog de la BCUM

Observatori de la Recerca a la Catalunya Central

| Cap comentaris

El 22 de juliol es va presentar al CTFC de Solsona la 3a edició de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central, realitzat per la BCUM i l’EPSEM de la UPC.

Pàgina web de l?observatori de la recerca a la Catalunya Central

Web de l’Observatori de la Recerca a la Catalunya Central

Es tracta d’un estudi bibliomètric que analitza anualment la producció i l’impacte de la recerca realitzada durant els darrers 5 anys a les capitals de comarca de la Catalunya Central:  Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès i Osona.

Les dades s’han extret de la base de dades Web of Science (WoS), que inclou els registres bibliogràfics del què es considera la producció tècnica i científica mundial de major rellevància i és la font d’informació més reconeguda internacionalment i pels agents que avaluen la recerca a l’estat.

Per poder donar les dades de manera clara es fa servir l’índex h5, que és l’índex h dels articles publicats en els darrers 5 anys complets. Aquest indicador permet valorar tant la qualitat com la quantitat d’articles, ja que combina els articles publicats amb les cites rebudes. Es tracta del número h més gran, de manera que h articles publicats entre 2009 i 2013 tenen almenys h cites cadascun.

Els resultats es presenten en 4 grups: informació per Ciutats, que inclou també la divisió dels articles publicats segons l’àrea de coneixement, Institucions, Autors, que inclou els 5 autors de cada institució que més articles han publicat i Articles, que inclou els 5 articles de cada institució que han estat més citats.

L’objectiu del treball no és fer un rànquing d’institucions sinó oferir a qui li interessi una visió general, saber què s’està fent i qui ho està fent. A partir d’aquí però es pot aprofundir més en determinats aspectes de l’estudi, com per exemple la recerca que fa una determinada institució en el seu àmbit o camp, analitzar la recerca feta a diferents departaments d’una mateixa institució, estudiar amb quines altres institucions nacionals o internacionals es fa recerca, els grups de recerca en que es participa, etc.

El resultat d’aquests estudis pot ser clau en els processos de planificació estratègica i innovació dels centres de recerca i l’entorn empresarial i social.

Deixa un comentari

Camps obligatoris *.


Note: This post is over 5 years old. You may want to check later in this blog to see if there is new information relevant to your comment.