El Blog de la BCUM

Any Espriu: Tereseta-que-baixava-les-escales

| Cap comentaris

Amb aquesta tercera entrada que anem fent amb motiu de l’Any Espriu avui ens fixarem en l’Espriu narrador. Volem parlar-vos del text Tereseta-que-baixava-les-escales.

Es tracta d’un text breu, d’unes 2 o 3 pàgines, dividit en 5 parts. Ens explica la vida de Teresa des de la seva infantesa, la plenitud de la vida, la decadència física i moral, i la mort.

El vocabulari és extraordinari, ric, preciós. Hem de pensar que el devia revisar moltes vegades ja que a la dedicatòria podem llegir: “A Maria Aurèlia Capmany i a Llorenç Villalonga, en homenatge i amb la promesa de no revisar ja mai més aquesta narració”.

El narrador va variant, però en quasi tot el text és algú que parla d’ella mentre la veu baixar les escales del poble o passant per la plaça. A partir del que ens explica aquest narrador anem sabent què li ha passat entre part i part.

El text comença així:

“No s’hi val, no s’hi val encara, tu clisses. Has d’aclucar els ulls i t’has de posar d’esquena a nosaltres, mirant cap a Santa Maria. Però cal fixar primerament la volta, que serà pel carrer dels Corders, pel carrer de la Bomba, Rera-la-fleca, el carrer de l’Església i la placeta.”

Us recomanem molt la seva lectura. Està editat dins del llibre Ariadna al laberint grotesc que es troba al catàleg de les biblioteques de la UPC. També el podeu trobar penjat sencer a internet a aquesta adreça

Deixa un comentari

Camps obligatoris *.


Note: This post is over 5 years old. You may want to check later in this blog to see if there is new information relevant to your comment.